page contents
Articated - Rebekka van Straalen
Dedicated to art

 

The dying project

Het eerste jaar van the dying project zit er al weer op en wordt dus passend afgesloten.

Let op! 

Dit zou plaats vinden op 14 maart in de bibliotheek van Hoorn: Wisselstraat 8

Naar aanleiding van het advies van het RIVM sluit de bibliotheek van Hoorn (in ieder geval voor de maand maart) de deuren voor evenementen. Ook voor de lezing van the dying project. 

Om deze reden is de lezing van 14 maart verplaatst. Afhankelijk van de duur van de maatregelen tegen het corona-virus, kan de lezing nu hopelijk plaatsvinden in mei.

De verkochte kaartjes blijven geldig. De nieuwe datum wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Wil je op de hoogte gehouden worden betreft een nieuwe datum voor de lezing: schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

De verkoop van kaartjes wordt hervat zodra er een nieuwe datum bekend is. 

Reserveren kan al wel via het contactformulier, dan wordt je ook automatisch op de hoogte gehouden over een nieuw datum:


Achterliggend verhaal:

The dying project is ontstaan uit het verlangen om het leven te eren en te herinneren dat niet iedereen het geluk heeft om een respectabele leeftijd te behalen. Het idee om the dying project op te starten ontstond tijdens een bezoek aan het Gorinchem museum. Hier hing een plakkaat met enkele namen van mensen uit Gorinchem die tijdens de tweede wereldoorlog zijn gestorven in de concentratiekampen van de bezetter. Naast de namen, stonden de leeftijden die deze mensen hadden bereikt. Die leeftijden geven de namen een emotionele waarde. Vooral de namen van kinderen en mensen met een corresponderende leeftijd wekken veel emotie op en laten de bezoeker nadenken over het leven.

Sommige mensen worden niet ouder dan 37; dat was mijn gedachte, toen ik daar; enkele weken vóór mijn 37e verjaardag, naar dat plakkaat keek. Daar moest ik wat mee doen. Ik kon me goed voorstellen dat iemand van 37 nog heel veel plannen had, die gedwarsboomd werden door de dood. Die pech kan eenieder ten deel vallen en dat vond ik nogal heftig.

In the dying project worden mensen die de pech hadden te sterven, vóór ze klaar waren met leven, geëerd. Een jaar lang. Van 19 maart tot 19 maart. In 2019 staat Hendrickje Stoffels in de spotlights.

Overzicht onderwerpen the dying project:

Een dying project-jaar duurt altijd van 19 maart tot en met 18 maart.


Hendrickje Stoffels

2019 - 2020

Op 37-jarige leeftijd overleden in Amsterdam

Judikje Themans-Simons

2020 - 2021

Op 38-jarige leeftijd overleden in Sobibor


Voor meer informatie over de persoon en het bewuste dying project jaar: klik op de naam / het jaar.