Articated - Rebekka van Straalen
Dedicated to art

 

The dying project

Het eerste jaar van the dying project zit er al weer op en wordt dus passend afgesloten doormiddel van een lezing. De lezing vindt plaats op 19 september in de bibliotheek van Hoorn: Wisselstraat 8.

Er zijn twee starttijden:

De eerste lezing start om 13.00u

De tweede lezing start om 15.00u

Deze lezing zou direct aan het einde van het eerste jaar van de dying project plaatsvinden: in maart 2020. Naar aanleiding van het advies van het RIVM sloot de bibliotheek van Hoorn (in ieder geval voor de maand maart) de deuren voor evenementen. Ook voor de lezing van the dying project. 

Om deze reden is de lezing van 14 maart verplaatst naar 19 september. Om het mogelijk te maken dat alle bezoekers afstand van elkaar kunnen nemen zijn er nu minder mensen toegestaan in de zaal. Om het verhaal van Hendrickje evengoed nog aan alle geïnteresseerden te kunnen vertellen, zijn er nu dus twee mogelijkheden om aanwezig te zijn.

De verkochte kaartjes voor 14 maart zijn uiteraard op deze nieuwe datum ook geldig.

Wegens het beperkte toegestane aantal mensen in de zaal, is het zeker aan te raden om van tevoren door te geven bij welke lezing je aanwezig wilt zijn. 

Een plekje voor de lezing reserveren kan via het contactformulier:

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle activiteiten omtrent de dying project, dan kun je je hieronder opgeven voor de nieuwsbrief:

De verkoop van kaartjes zal op korte termijn weer hervat worden.


Achterliggend verhaal:

The dying project is ontstaan uit het verlangen om het leven te eren en te herinneren dat niet iedereen het geluk heeft om een respectabele leeftijd te behalen. Het idee om the dying project op te starten ontstond tijdens een bezoek aan het Gorinchem museum. Hier hing een plakkaat met enkele namen van mensen uit Gorinchem die tijdens de tweede wereldoorlog zijn gestorven in de concentratiekampen van de bezetter. Naast de namen, stonden de leeftijden die deze mensen hadden bereikt. Die leeftijden geven de namen een emotionele waarde. Vooral de namen van kinderen en mensen met een corresponderende leeftijd wekken veel emotie op en laten de bezoeker nadenken over het leven.

Sommige mensen worden niet ouder dan 37; dat was mijn gedachte, toen ik daar; enkele weken vóór mijn 37e verjaardag, naar dat plakkaat keek. Daar moest ik wat mee doen. Ik kon me goed voorstellen dat iemand van 37 nog heel veel plannen had, die gedwarsboomd werden door de dood. Die pech kan eenieder ten deel vallen en dat vond ik nogal heftig.

In the dying project worden mensen die de pech hadden te sterven, vóór ze klaar waren met leven, geëerd. Een jaar lang. Van 19 maart tot 19 maart. In 2019 staat Hendrickje Stoffels in de spotlights.

Overzicht onderwerpen the dying project:

Een dying project-jaar duurt altijd van 19 maart tot en met 18 maart.


Hendrickje Stoffels

2019 - 2020

Op 37-jarige leeftijd overleden in Amsterdam

Judikje Themans-Simons

2020 - 2021

Op 38-jarige leeftijd overleden in Sobibor


Voor meer informatie over de persoon en het bewuste dying project jaar: klik op de naam / het jaar.